در مورد ویدئو پروژکتور ها بیشتر بدانیم!
ویدئو پروژکتورها را میتوان به عنوان یکی از مهمترین و کاربردیترین ابزارها برای سازه های اینتراکتیو یا تعاملی دانست. امروزه وب سایتهای مختلفی اقدام به میزبانی اطلاعات مختلف در خصوص پروژکتورها نمودهاند ولی در این مقاله قصد داریم تا بر روی استفاده از این ویدئو پروژکتور ها در محیطهای تولیدی و تعاملاتی متمرکز شویم. در بخش اول بر روی سخت افزار پروژکتورها (لنزها، لومنها، سطوح و غیره) متمرکز میگردیم و در بخش دوم نیز جزئیات بیشتر جنبههای نرم افزاری و کالیبراسیون در این ابزار را مطرح میسازیم. این اطلاعات به شما کمک خواهد کرد تا به شکلی دقیق و آگاهانه نسبت به ایجاد یک تجربهی لذت بخش در استفاده از این ابزارها تصمیم گیری کنید.
ویدئو پروژکتورها از نظر مقیاس بسیار متنوع و گسترده میباشند به طوری که میتوان اندازهی آنها بین یک پاکت و حتی یک یخچال متغیر دانست. قیمت ویدئو پروژکتورها نیز از چند صد دلار تا صدها هزار دلار متغیر میباشد. در نگاه اول شاید بگویید که یک ویدئو پروژکتور غیر از یک المان نور پردازی روشن چه چیز دیگری دارد ولی ضروری است خاطر نشان کنیم که ویدئو پروژکتور یک منبع نوری بوده که نور را در قالب یک شکل مربع شکل ساتع میکند. در این مقاله مسائل زیر را مطرح میسازیم:
- چک لیستی برای برنامه ریزی در جهت اجاره ویدئو پروژکتورها
- نگاهی به انواع ویدئو پروژکتورها
- کلاسهای مختلفی از پروژکتورها
- چگونگی خواندن و تفسیر برگهی مشخصات ویدئو پروژکتور
- چگونگی محاسبهی میزان روشنایی مورد نیاز برای یک محیط هاص
- مباحثی در خصوص کیفیت سیگنال ویدئویی و طول کابل
- نگهداری، احتیاط در استفاده و کار با ویدئو پروژکتور
چک لیستی برنامه ریزی
در اینجا اشاره ای به یک چک لیست ساده برای انتخاب یک پروژکتور در جهت استفاده در یک رویداد بزرگ خواهیم داشت. هر تصمیمی که در جهت اجاره ویدئو پروژکتور برای استفاده در یک محیط خاص گرفته میشود، دارای آگاهیها، احتیاطها و ملاحظات مربوط به خود بوده که میتواند بر روی نتیجهی نهایی تأثیر داشته باشد. بعضی از این مباحث را بعداً به شکلی عمیق بیان خواهیم نمود.
- قصد داریم بر روی چه سطح و یا شیئی اعمال فوکوس و پرتو افکنی کنیم
- صفحه نمایش استاندارد؟ پرتو افکنی از جلو یا از پشت؟
- سطح مد نظر برای پرتو افکنی به چه رنگی است؟
- سطحی که قرار است بر روی آن نور اعمال گردد از چه ساختاری برخوردار است؟ سطحی ساده بوده و یا یک ساختار هندسی پیچیده دارد؟ آیا شکلی غیر عادی، خمیده، معماری گونه دارد؟
- محیطی که قصد استفاده از ویدئو پروژکتور در آن دارید به چه شکلی است؟ آیا این محیط، یک محیط داخلی و زیر سقف است یا یک محیط بیرونی و زیر فضاز بازد؟ در طول روز یا شب هنگام قصد استفاده از ویدئو پروژکتور را دارید؟
- چه میزان نور محیطی در محل بکار گیری ویدئو پروژکتور وجود دارد؟ آیا در این محیط، طراحیهای نور پردازی نیز بکار گرفته شده است؟
- پروژکتور را قصد دارید در کجا به چه شکلی نصب کنید؟
- آیا در محل برگزاری که قصد استفاده از ویدئو پروژکتور را دارید، سوراخ کردن سقف و دیوار جهت نصب ویدئو پروژکتور مجاز است؟
- کابل کشی از ایستگاه فرمان به سمت پروژکتورها به چه شکلی خواهد بود؟
- افراد (و یا سایر اشیاء) در چه موقعیتی نسبت به پروژکتور قرار میگیرند؟
- آیا احتمال وجود سایه در محل وجود دارد؟
- قصد دارید به چه اندازه ای از تصویر بر روی صفحه نمایش دست پیدا کنید؟
در زمانی که قصد برنامه ریزی برای نصب ویدئو پروژکتور را در یک محل دارید بهتر است تا به صورت شخصی از محل بازدید کنید. بازدید از این محل، چشم انداز بهتری از محل، خروجیهای برق موجود، محلهای مناسب برای استقرار ویدئو پروژکتور و چشم اندازی کلی از میزان نور و روشنایی محیط را در اختیار شما قرار میدهد. عکس برداری از محیط و ترسیم هندسی فضای محیط نیز یکی از تکنیکهای بسیار مهم برای درک کلی از محیط (حتی در صورتی که قبلاً محیط را بازدید کردهاید) میباشد. پس از این کار میتوانید اقدام به مدل سازی محل قرار گیری ویدئو پروژکتورها در محیط (از طریق نرم افزارهای سه بعدی) نمایید.
نگاهی به انواع پروژکتورها
چندین نوع مختلف از روشهای نور پردازی و تصویر برداری وجود دارد که در ویدئو پروژکتورها مورد استفاده قرار گرفته و هر کدام از پروژکتورها دارای مزایا و معایب انحصاری مختص به خود میباشند. هر فناوری ای که در ویدئو پروژکتورها بکار گرفته میشود، از ترکیبی از منابع نوری، آینهها، فیلترها و لنزها استفاده میکند. در زیر به اختصار اشاره ای به هر نوع داشته تا بتوانیم درک بهتری از انتخاب ویدئو پروژکتور مناسب برای محیطهای خاص بدست آوریم:
اجاره ویدئو پروژکتورهای DLP:
ویدئو پروژکتورهایی که از فناوری DLP استفاده میکنند به کرات مورد استفاده قرار میگیرند و میتوانند رایجترین نیازمندیهای کاربران خود را پاسخ دهند. یکی از دلایلی که ویدئو پروژکتورهای DLP را به یکی از پر فروش ترین ویدئو پروژکتورها مبدل ساخته است، این بوده که میتواند نقاط تیره تری را نسبت به فناوری LCD نشان دهد. سبکهای مختلفی از فناوری DLP وجود دارد که میتوان به سبکهای تک تراشه ای و سه تراشه ای اشاره کرد. در DLP هایی از نوع تک تراشه ای، یک منبع نوری از طریق یک چرخ و رل نوری چند بخشی و یا بخشهای دو رنگ نما عبور میکند. سپس این نور از یک ماتریسی از آینههای بسیار ریزی که به صورت الکترونیکی کنترل میشوند عبور میکنند تا میزان روشنایی هر پیکسل مشخص شود. سپس این پرتوهای نوری از فیلترها عبور کرده و در نهایت از لنزها خارج میشود. زمان بین چرخ و رل رنگی و جابجایی آینهها، رنگ خروجی را مشخص میسازد.
در پروژکتورهای DLP، مهمترین تأثیر جانبی این روش نگاشت تصویر، یک تأثیر RGB بوده که در زمانی ظاهر میشود که شما سریع چشمانتان را به این سو و آن سو جابجا کنید. همچنین در زمانی که در حال فیلم برداری از تصویر خروی پروژکتور بر روی یک سطح هستید، ممکن است متوجه یک تأثیر رنگین کمانی درتصویر شود. این تأثیر را میتوان با تنظیم سرعت شاتر دوربین از بین برد. این تأثیر در پروژکتورهای DLP از نوع سه تراشه ای تقلیل یافته است. یک DLP سه تراشه ای قیمت بالاتری دارد که میتوانید نمونههایی از آنها را در پروژکتورهای سینما مشاهده کنید.
اجاره ویدئو پروژکتور LCD
پروژکتورهایی از نوع 3LCD، کمی متفاوت از فناوریهای LCD میاشند ولی از نظر کیفیت تصویر، بیشتر از سایر پروژکتورها پیشنهاد میگردد. در نور افکنی هایی که از طریق فناوری LCD انجام میشود، یک منبع نوری از طریق یک فیلتر دوگانه عبور کرده که باعث شده تا نور سفید به فرکانسهای قرمز/سبز/آبی دقیق مبدل گردد. سپس این پرتوهای نوری از آرایههای کریستالی مایع عبور کرده کرده تا الگوهای نوری متفاوت در تصویر مسدود گردد. سپس این سه رنگ از طریق یک منشور با هم ترکیب شده و از طریق لنز به خروجی ارسال میشود. در این فناوری، شاهد تأثیر رنگین کمانی که در فناوری DLP وجود داشت نیستیم ولی این فناوری فاقد نقاط مشکی تیره بوده و در زمانی که یک تصویر مشکی نمایش داده میشود، اصولاً شاهد وجود نقاط مشکی بر روی صفحه نیستیم.